- Ontmoetingsmomenten (hoog)begaafde leerlingen,
- De leerbijeenkomsten,
- Materialen voor excellente leerlingen,
- Gesprek contactpersonen en directie,
- Netwerk It’s learning.
Ontmoetingsmomenten
Het doel van dit project is het bieden van een passend onderwijsaanbod voor excellente leerlingen in de eigen groep. Een deel van deze excellente leerlingen komt uit onderzoek (bijvoorbeeld DHH, extern onderzoek) als (hoog)begaafd naar voren. Deze leerlingen hebben belang bij ontmoetingsmomenten met ontwikkelingsgelijken.
Uit onderzoek blijkt dat werken
in kleine groepen, zoals verrijkingsgroepen
een goede stimulans is voor (hoog)
begaafde kinderen (Gallagher & Gallagher, 1994).
Het verdient aanbeveling om de (hoog)begaafde
leerlingen één of meerdere keren per week
de gelegenheid te bieden elkaar te ontmoeten
en samen te werken (van Gerven, 2001).
Vandaar dat we naast de verrijking in de groep
kiezen voor ontmoetingsmomenten.
Voor de excellente leerlingen die niet in aanmerking komen voor deze ontmoetingsmomenten, maar wel een uitdagend onderwijsaanbod op enkele gebieden nodig hebben, komt er een ander traject in de eigen groep. Hier werken we momenteel aan. In een volgende leerbijeenkomst informeren we de contactpersonen en andere belangstellende van de scholen hierover.
Vanaf de herfstvakantie starten de ontmoetingsmomenten voor de (hoog)begaafde leerlingen van de scholen van Stichting Veldvest en de Dick Bruna (RBOB). De aanmelding hiervoor loopt via de scholen. We vinden het belangrijk om de leerlingen samen met de leerkrachten te begeleide, daarom hebben we verschillende evaluatiemomenten gepland.
Op dit moment werken we met kinderen uit de bovenbouw van de Jan Ligthart. Zij werken aan een project dat voor de herfstvakantie afgerond zal worden.
Tijdens deze momenten werken we met de leerlingen aan verrijkende activiteiten die over het algemeen niet in de groep worden aangeboden bijvoorbeeld: filosoferen, vreemde talen, techniek etc. We werken aan vaardigheden die voor (hoog)begaafden leerlingen vaak niet zo vanzelfsprekend zijn.
Locatie en tijden ontmoetingsmomenten
De ontmoetingsmomenten vinden plaats in Veldhoven Midden, locatie de Verrekijker. In deze ruimte is veel ontwikkelings- en verrijkingsmateriaal aanwezig.
De organisatie van het brengen en halen van
de leerlingen is de verantwoordelijkheid van
de eigen school (de leerlingen moeten om
verzekeringstechnische redenen begeleid
worden door een volwassene; dit hoeft geen
leerkracht te zijn).
De ontmoetingsmomenten zijn gepland
op maandag en dinsdag van 9.00 tot 11.00
uur. De precieze indeling van de groepen en
het tijdstip van de ontmoetingsmomenten zijn
pas na aanmelding definitief vast te stellen.
Aanmelden
Aanmelden kan vanaf nu, dit verloopt via de scholen.
Het eerste instroommoment is na de herfstvakantie, het tweede na de kerstvakantie en het laatste instroommoment van dit schooljaar is na de voorjaarsvakantie.
Na aanmelding nemen we contact op met de leerkracht om een afspraak te maken voor een intakegesprek met leerkracht(en) en ouder(s).
Leerbijeenkomsten
Ook dit jaar hebben we een aantal leerbijeenkomsten voor contactpersonen en andere belangstellende van scholen gepland. Op 16 februari 2011 komt Sylvia Drent (schrijfster van het DHH). Zij verzorgt een studiemiddag met als inhoud het interpreteren van de eindverslagen van het DHH.
De beoogde opbrengst van de andere leerbijeenkomsten zijn:
betrokkenheid creëren,
leren van en met elkaar,
kennis opdoen o.a. over compacten en verrijken,
handelingsrepertoire vergroten.
Afspraak directies en contactpersonen
de contactpersoon van dit project en met
een lid van het MT. Tevens willen we iets
meer vertellen over de verschillende
mogelijkheden om dit project te laten slagen.
Materialen
Wij hebben veel materiaal voor excellente leerlingen. Deze materialen kunnen leerkrachten bij ons inzien en/of lenen, zodat ze een indruk van het materiaal krijgen en het eventueel voor de eigen school kunnen aanschaffen. Alle collega’s zijn uiteraard zeer welkom.
Opleiding
Wij (Pauline en Ilona) zijn inmiddels gestart met de opleiding Specialist hoogbegaafdheid op de Fontys in Tilburg. Henny van de Heuvel van OBS Dick Bruna volgt deze opleiding ook.
Leerkrachten begeleiden
Leerkrachten die vragen hebben over het begeleiden van leerlingen kunnen contact met ons opnemen om een afspraak te maken.
It’s learning
Met behulp van het netwerk It’s learning willen we alle ervaringen die we opdoen met elkaar delen. In de verschillende mappen is zowel theoretische als praktische informatie te vinden.
Alle contactpersonen, leden van de werkgroep Hoogbegaafdheid van WSNS en andere geïnteresseerden hebben toegang tot dit netwerk. Wil je toegang tot de map excellente leerlingen, laat het ons dan even weten.
Weblog www.projectexcellenteleerlingen.blogspot.com
Op onze weblog kun je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes van dit project. Wil je zelf iets op het weblog zetten, mail dit dan even naar één van ons.