dinsdag 8 april 2014

Mindset theorie

 

De Mindset theorie

Carol Dweck is hoogleraar psychologie aan de Stanford-universiteit en beroemd vanwege haar baanbrekend onderzoek naar het ontwikkelen van talent en de relatie daarvan met motivatie en intelligentie. Zij onderscheidt twee denkstijlen: een statische en een op groei gerichte mindset. De manier waarop iemand zijn intelligentie en vaardigheden ziet, bepaalt hoe deze zich ontwikkelen.

Als mensen geloven dat hun basiskwaliteiten vastliggen (een statische mindset), dan hebben ze meer moeite met lastige situaties. Ze richten zich op het bewijzen van hun talenten en intelligentie en proberen hun tekortkomingen te verbergen, omdat die in hun ogen aantonen dat ze gebrek aan aanleg of talent hebben. Zodra er een risico is dat hun zwakke kanten zichtbaar worden, laten deze mensen kansen om te leren en te groeien aan zich voorbijgaan. Dan vinden ze het niet meer leuk. Ze stoppen met oefenen en beperken darmee hun eigen succes.

Er zijn ook mensen die geloven dat hun basiskwaliteiten ontwikkeld kunnen worden, dat ze kunnen leren van alles wat hen overkomt en dat die ervaringen hen sterker maken. Deze mensen geloven dat zij door te oefenen hun capaciteiten ontwikkelen. Daarom zijn zij gericht op leren, in plaats van te bewijzen hoe goed ze zijn. Ze zijn niet bang om fouten te maken, omdat een fout voor hen niks of weinig zegt over hun uiteindelijke mogelijkheden. Ze weten dat ze eraan kunnen werken om er beter in te worden. Daarom zullen ze het nog eens, of op een andere manier proberen als iets niet lukt.


Het werkboek waarin de leerlingen werken.

maandag 7 april 2014

Foto's Vlinder gastles

Lothar laat het proces van het vlinders lokken tot het uitkomen van de vlinders zien met behulp van zelfgemaakte foto's in zijn achtertuin.
Welke nachtvlinder is dit?
Vlinder zoeken op de vlinderkaart.

De Noctua fimbriata
Wat zijn de namen van de vlinders? Zijn het nacht- of dagvlinders?





Vlinder expert

Vandaag hadden we Lothar, een vlinderexpert op bezoek. We weten nu dat er in Nederland meer dan 2000 verschillende soorten nachtvlinders zijn. We hebben een rups; de Noctua fimbriata (of de breedbandhuismoeder) bekeken en deze naam gegeven door het op te zoeken in een boek.
Ook hebben we een nachtvlindertje bekeken en de naam van opgezocht: Esperia sulphurella.
Lothar had een fotoserie gemaakt van het proces vanaf het lokken van nachtvlinders tot het uitkomen van de pop. Van een soort nachtvlinder krijgen de vrouwtjes niet eens vleugels; ze komen uit hun pop, geven een soort parfumlucht af om mannetjes te lokken, gaan paren, leggen eitjes en gaan vervolgens dood.
We hebben verschillende (opgezette) vlinders bekeken, de naam opgezocht en ze onderverdeeld in dag- en nachtvlinders. Als laatste kregen we twee zakjes zaadjes van dille en zomerwortelen. Die gaan we planten in de tuin bij ons raam in het lokaal. Een bepaald soort nachtvlinder is dol op de kruiden en het loof van de wortelen. De kans is groot dat de vlinders eitjes gaan leggen op deze kruid en groente. De volgels zijn gek op de pas uitgekomen rupsjes, dus we zullen ze snel in een bakje moeten doen als we ze willen zien verpoppen en uitkomen. Word vervolgd!

dinsdag 1 april 2014

Opening project de tuin

Wat is het verschil tussen knollen en bollen? En wat is fotosynthese?